Friday, March 31, 2017

kejahatan menjadi sempadan

banyak sangat perkara yang berlaku. sampai aku rasa mahu putus asa. ada jugak mencari jalan lain. Hanya Tuhan yang mampu menentukan takdir itu..

dalam banyak keadaan, selalu rasa diri suci,malah ingin di puji namun,menggelegak apabila di keji.

apa yang sebenarnya berada dalam diri ini?

sedangkan segala nikmat Tuhan kau rasa,tapi masih kau dustakan. Seperti Tuhan tidak mengasihanimu.

Tuhan mengujimu kerana ini adalah ujian untuk kau kejar syurga.

semakin di kejar syurga,neraka pula kelihatan

jika statik pada suatu jalan,mungkin tiada apa yang kau rugi,tiada apa kau untung

yang pasti,manusia punyai nafsu.mana boleh statik.

maafkan,

jika semudah itu, sudah pasti dunia aman.

kau merujuk kepada diri sendiri (fida)

Sunday, January 1, 2017

2017

Did I deserve happiness?

How to start a fantastic 2017
---break the glass into somebody legs
How to be ignore for the rest of your life
---break the glass into somebody legs and everybody who loves you before will see the hideous monster inside you.

Yass,
Everybody now seen you as monster, not a father anymore.
Sincerely,

Your ex child.

Friday, November 11, 2016

Monday, November 7, 2016

Dimensi Lain

Sepanjang aku hidup ini, 27 tahun jumlahnya,roda kehidupan aku tak lari dari hal hal teknikal. Dari kecik sampai besar. Apa yang biasa ni,aku terasa amat indahnya dunia teknikal aku ini. Aku mula terdedah dengan teknikal semasa aku darjah 3 dimana bapak aku merupa technician di Celcom. Aku tak nak jadi perempuan lembik. Aku tak mahu bersolek-solek. tapi aku nak melawa. lol betul.

pernah sekali aku ikut bapak aku ke site. Bapak aku tak da diskriminasi langsung tentang gender. Perempuan atau lelaki,mesti panjat bangunan tu kalau nak dapat bacaan. jadi aku sendiri dah terbiasa yang perempuan perlu kuat seperti lelaki. apa lelaki buat,perempuan boleh buat. jadi bila sudah belajar dekat universiti pun,aku tak suka kawan dengan budak lelaki sangat. sebab aku rasa diorg selalu pandang rendah pada aku. end up, aku buat semua dengan kawan-kawan perempuan aku.

dalam banyak-banyak subjek semasa dekat universiti,aku paling suka matematik on integration and differential. mungkin aku jenis yang suka berfikiran pelik-pelik. entahlah.dari zaman sekolah pun aku suka subjek ni.macam orgasm betol bila aku buat. lagi satu subjek yang aku power system. everything about power is my things giteww. aku selalu berdoa dan berharap agar aku dapat sambung belajar dalam bidang yang aku minat kali ini.

pabila sudah kerja,lain pulak bidang yang ceburi tapi masih teknikal. involving on system its not the greatest things that i ever met. during my study,i found that this subject was killed me inside out. i can clearly remember this subject was empty minded for me. how many times i was in anger mood and cried out loud for this stupid subject. literally i felt that, my university should not put this subject on syllabus

tapi bila dah kerja, aku pun tak paham,kenapa aku tak suka sangat subjek ni dulu. so,sekarang dah 4 tahun aku ceburi bidang ni. i felt soooooooooo...fineeeeee.....

sebenarnya,aku nak cerita pasal satu blog yang aku baru jumpa semalam.pengisian blog ni sangat menarik. kiranya dimensi baru untuk aku lah. semalam,aku baru nak menjengah jengah ke dunia medic lah..sebab nak deliver anytime kan. aku rasa sangat down semalam dengan pengalaman orang beranak and etc. tapi blog ni dapat cool down aku punya rasa. boleh jugak korang menjengah ke situuu..

http://zouldahanblog.blogspot.my/

blog ni cerita tentang kehidupan seorang doktor. aku rasa senior doktor kot. maaf kalau salah. yang penting,cerita tentang doktor ni tak seindah cerita dalam tv. ini n baru realiti yang aku cari selama ini gitewww.

boleh cuba baca..dan sila bertabah..

regards,
fida

Monday, October 3, 2016

si kecilku

Wahai si kecilku,

Andai nanti kita bersua,harap kau tidak terlalu terkejut dengan aku. Aku mungkin bukan penjaga mu yang terbaik. Aku mungkin akan selalu alpa dengan duniawi. Aku jugak berharap kau selalu memaafkan aku sekiranya nanti aku melampaui batas.

Aku juga ingin meminta maaf dari awal andai kehadiran kau nanti kau rasa begitu terasing dengan ahli ahli yang ada. Aku harap engkau tabah dan terus maju dalam hidup kau. Maafkan aku sebab aku tak mampu memberi apa yang kau mahu kelak.

Si kecilku,
Aku sangat rasa bertuah dengan kehadiran kau. Betapa Tuhan masih memberi aku peluang untuk mencorakkan kehidupan baru kepada KhalifaNya. Tanggungjawab yang sangat besar. Aku sendiri kadang kala rasa menggigil memikirkan ia. Moga di suatu hari nanti kau mampu mempertahankan agamamu demi Tuhanmu yang satu. Allah.

Sekian sahaja si kecilku.semoga kita dapat bertemu,berpeluk,berkasihani sesama kita.


Tuesday, August 16, 2016

Bebelan minggu lepas

Perokok

Aku dah banyak kali jumpa perokok kurang adab ni. Paling biadap bila kat kedai makan. Selamber je lepas kan asap rokok dan vape tanpa melihat kiri kanan depan belakang. Terlalu bengang sangat dengan apa yang berlaku sampai rasa nak marah saja. Bila marah sangat,perkataan yang sopan oun hilang.

Bapak aku pun sama biadapnya. Merokok tanpa menghiraukan kesihatan dia. Alasan dia hanya
“kalau abah berenti  terus,abah lagi sakit.”
Abah kau!

Punyalah satu rumah ni risau tentang kesihatan dia. Alasan dan keegoan dia tu menyumbang perasaan benci terhadap anak-anak yang selalu mengharapkan dia sihat. Siapa yang tak mahu abah diorg hidup sihat sejahtera kan. Ni lah salah satu perokok biadap.

Dekat ofis pun sama jugak. Selamber je isap vape dalam ofis. Pandai pulak bila bos ada tak da pula di hembusnya. Bila aku bercerita tentang kebiadapan perokok perokok dan vapers ni, boleh pulak kata macam ni

“ah,kalau macam.kau jangan makan lua.tak da lah kena asap rokok’

Diorg punya alasan sebijik macam ahmad maslan. Patutlah bangang semacam je diorg  ni. Patutlah ahmad maslan masih wujud. Patutlah perokok masih wujud. Patutlah vapers masih wujud. Endless cycle.




Memilih kerja.

Aku memang suka menaip dan bercerita tentang perkara yang terjadi sekarang. Tetapi tentang politik, aku tidak arif. Aku lebih suka jadi pemerhati dan mengutuk dalam hati saja atau tulis kat blog. Haha. Aku takut juga apa yang aku rasa tentang pemimpin tu salah. Tak tahu mana betul dan salah sekarang. Keadaan ekonomi sekarang pun merundum. Dengan harga minya yang jatuh 40 barrel je. Btw, aku bukan arif juga tentang hal2 minyak ni walaupun aku kerja masuk plant2 minyak dan muka berminyak. Haha

Pasal kerja ni,pagi-pagi lagi aku dah berangin sebab aku kena ulang alik cari orang nak release permit to work aku. Punya marah tadi sampai tak terkata. Takut terhambur kata kata nista je. Setela beberapa ketika,barulah aku boleh tenang semula. Memikirkan kewajaran aku berperangai begitu. Harap-harap esok masih waras dan masih lagi mampu bersabar dengan segala tindak tanduk.

Kalau aku nak merungut soal kerja ni,memang aku tak layak pun. Yelah,ramai lagi yang masih mencari kerja dan mengganggur. Aku pula bakal ber’shutdown’ selama 2 bulan pada hujung tahun ini pun masih dapat gaji. Dalam aku cuba menerap perasaan syukur dan cukup,masih lagi aku mengintai peluang pekerjaan lain. Cuba nasib lah orang katakan.


Namun,rezeki Allah tu luas tiada terperi. Aku sekarang sedang mengajar hati agar sentiasa rasa cukup dan yakin dengan segala atas tindak tanduk aku ini adalah takdir dari Allah.

Monday, August 1, 2016

eh.itamnye ko!

Hi,

I did notice something was trending at Malaysia. Especially with outer appearances. For my observation, the youngster will to put up some make on their whenever they go. I think even go to next neighbor. Hehe. Just kidding. It’s practically sad for me because the chemical reaction was reacting at their young age. But the main point is, they feel insecure with their self.

“I need to be pretty”
“I need to be fair”
“I need to be skinny”

I surely understand at this at this part, the inner feeling was rebelling to make another embrace us. I also done with that phase where need other attention to build up my confidence. It’s up to personal to manage their feeling and how they react with that. The beauty is not state at some point that you need to be skinny and so on, but whatever that make you feel comfortable with yourself its sure make you beautiful

What have I through during my teenagers was not really bad. But it still made some scars on my experiences. At my boarding school, I was introduced with this fair skin product to make you fair than ever. As a teenager I also want to be fair as Emma maaembong even though my skin was like negro (no offense). When I tried the product, my skin totally fairer than ever, but the pimple makes it war with me. Then I stop using that and I also active with outdoor activity. My skin went normal. Then some of my teacher did make a comment about my skin. She sounds like “what happen to your face? It’s getting darker. Pity ah youu” she did complaint it in front of the classes. But I make it as a joke even though at first I felt so embarrassed. As long my skin was fine. I felt so happy about it.

But the confidence level turns down when at work. It suddenly feels so offense about the fairness of my skin. My click always make fun of it. Yes, I know that all my click(ladies) was fair and beautiful than me. Its not like I am jealous or something, but the self-esteem became worse than ever. I used to cry at toilet when they make a joke about my skin. Sometimes I took a whitening cream so that I can be more confidence about my appearance.


Did I survive with this issue? Yes. It might be hard at first but it certainly worth it when you have surrounding by a good partner and friends that always support you and make you feel better for yourself. Eventually, I am still struggling with this issues and hope that other who have a same shoes with me will survive and stay strong for the future. By age 30, I will not bother with this stuff. I will always support who are ever felt this way.